Zavijanje v desno pri rdeči luči

Vsi, ki se vsakodnevno peljemo na cesti, smo vsaj enkrat zasledili znak za zavijanje v desno, ki je nameščen na semafor. Znak je bil ustvarjen z namenom večje pretočnosti v prometu.


Kaj ta znak pomeni? Kakšna so pravila? Moramo na kaj paziti?


Spodaj najdete odgovore na ta in še ostala vprašanja, ki omogočajo voznikom varno udeležbo v prometu.


1. Kdaj se je znak zavijanje v desno pri rdeči luči prvič pojavil pri nas?


Rešitev zavijanja desno ob prižgani rdeči luči na semaforju je bila prvič v Sloveniji uporabljena konec šestdesetih oziroma v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, a so jo v letu 2021 prvič znova obudili. 

Konec avgusta 2021 so namreč na semafor na križišču Celovške ceste in Kolesarske poti nataknili obarvani znak z zeleno puščico, ki dovoljuje zavijanje v desno, ko na semaforju sveti rdeča luč.

Preprosta rešitev, ki jo poznajo predvsem Američani in nekaj evropskih držav, ima pomembno vlogo pri večji pretočnosti prometa.

2. Kakšno je pravilo za zavijanje v desno pri rdeči luči?


Voznik lahko na križišču zavije desno pri rdeči luči na semaforju zgolj, če to dovoljuje poseben prometni znak, postavljen ob rdeči luči. Tabla je kvadratne oblike, na njej je na črni podlagi narisana zelena puščica z belo obrobo.


Ta dopolnilna tabla je videti tako:
3. Kdaj se lahko za to odločimo?


Voznik se mora prepričati, da lahko to stori varno, pri čemer ne ogroža morebitnih pešcev, kolesarjev in ostalih udeležencev v prometu.


Zavedati se mora, da imajo drugi vozniki na voznem pasu, na katerega se želi vključiti, prednost pred njim.


Zavijanje v desno ob rdeči luči je omogočeno, ni pa obvezno, kar pomeni, da če voznik ni dovolj suveren, ne rabi zaviti.
4. Ali lahko voznika pred nami opozorimo, da ima omogočeno zavijanje v desno s hupanjem?


Pomembno je zavedanje, da znak omogoča zavijanje v desno pri rdeči luči, ne pa tudi zahteva. Za ta manever se voznik odloči le, če se počuti varno in samozavestno. Če se ne, mu tega ni treba storiti. To pa morajo upoštevati tudi vozniki za njim. Nobenega nepotrebnega hupanja voznikom, ki ne želijo zaviti desno, ne bi smelo biti.
5. V treh korakih do varnega vključevanja


1. Ustavite se pred polno črto za ustavljanje. Ne preskočite tega prvega koraka. Če je v križišču prehod za pešce in/ali kolesarje, preverite, če so pešci ali kolesarji na prehodu. To je zelo pomembno, da se že vnaprej ne fokusirate le na prihajajoča vozila in nehote spregledate pešce in kolesarje.

2. Poglejte na levo in preverite, ali res ni prometa na levi strani in ali bo zavijanje pri rdeči luči varno.

3. Pazite na bližajoča se vozila, kolesarje in pešce. Ti lahko pridejo iz obeh smeri. Kolesarji in pešci imajo v križišču prednostno pravico, prav tako vozila na prednostni cesti.


Če vas zanima več UPORABNIH INFORMACIJ ZA VOŽNJO, kliknite >> TUKAJ

VIRI:
Slike:
N1SLO,
Besedilo:
N1SLO, VozimSe, SiolNET,

Kako vam lahko pomagamo?

Če potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem odgovorijo na vprašanja. Izberite področje, ki vas zanima - naj bo to nakup novega ali rabljenega vozila, poslovni najem vozila, testna vožnja, registracija, zavarovanje, naročilo na servis, popravilo ali nakup rezervnih delov ter dodatne opreme. Vse za vozilo na enem mestu.

Background image

''Spoštovani, pred kratkim sem v vašem Centru rabljenih vozil kupil avto. Rad bi pohvalil profesionalen odnos vaših prodajalcev z gospodom Klemenom Stanonikom na čelu, ki so celoten postopek izpeljali hitro in učinkovito in mi vzbudili vtis zaupanja v vašo hišo, glede na izkušnje, ki sem jih imel v preteklosti z drugimi avtohišami.''

Jure Bon

''Vse, resnično vse, je bilo izvedeno ob pravem času in kakor je bilo dogovorjeno, Iz moje strani, takšnega sodelovanja še ni bilo zaznati v drugih podjetjih in močno upam, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo še v bodoče.''

Andrej Verhovec

''Želim se pisno zahvaliti za prijazno pomoč pri registraciji mojega avtomobila, in sicer trem zaposlenim na Avtotehni VIS: Jaki Ferdinu, Petri Gebert in Mileni Gorše. Pohvalno in v veliko zadovoljstvo je poslovati z ljudmi, ki svoje delo opravljajo profesionalno in z obilico srčne kulture. Strokovno podkovan in kultiviran kader pa je gonilo vsakega uspešnega podjetja.''

Vesna Lotrič

''Rad bi izrazil zadovoljstvo ob nakupu rabljenega avtomobila in pohvalil osebje, ki je izredno fleksibilno in korektno, tako da smo rešili vse kar je bilo potrebno za prodajo. Tudi ob naknadno ugotovljeni težavi so reklamacijo sprejeli hitro in brez zadržkov. Dobil sem zelo dober vtis o vašem podjetja in vaših zaposlenih.''

Jure Uršič