UPORABNE INFORMACIJE ZA VAŠE VOZILO


Veste veljavnost svoje e-vinjete?

Poznate rok uporabe kompleta prve pomoči v vašem vozilu?

Veste kako globok profil morajo imeti letne in zimske pnevmatike? Preverite in se izognite globi! 


Na enem mestu smo zbrali VSE UPORABNE INFORMACIJE, ki vam omogočajo bolj varno vožnjo.


NOVO na naši strani: >> Zavijanje v desno pri rdeči luči <<


1. AVTOMOBILSKE ŽARNICE


Veste, da klasične halogenske avtomobilske žarnice spadajo med največkrat menjane avtomobilske nadomestne dele? V osnovi bi menjava žarnic moralo biti preprosto opravilo, saj je postopek menjave opisan tudi v navodilih za uporabo vsakega avtomobila. A vsaj pri nekaterih avtomobilih je takšen postopek precej zapleten, zahteva pa kar nekaj znanja. Pri marsikaterem avtomobilu namreč ohišje notranje strani žarometa ni dosegljivo in je treba prej iz avta odstraniti dele, ki zakrivajo notranjo stran žarometa. To pa je že postopek, ki zahteva veliko spretnosti in potrpežljivosti, uporabljati je treba tudi nekaj orodja, ki ga običajno ne vozimo s seboj v avtu. Če vas takšni mehanski podvigi veselijo, vam menjave žarnice nihče ne brani, a za marsikoga je to preveč. Takšnim ostane le eno – zapeljite so do najbližje poslovne enote Avtotehne VIS in delo prepustite mehanikom.

Bodite pozorni na vaše žarnice, saj je vožnja z neprižganimi lučmi v dnevnem času kaznovana s 40 evri, vožnja brez luči v predoru ali ponoči: 120 evri.

Če pregori ena žarnica, naj zamenjam tudi drugo?

Pri avtomobilih oba žarometa svetita enako dolgo, torej bi morale tudi žarnice v obeh žarometih imeti približno enako dobo trajanja. Kljub temu običajno pregori le ena žarnica. To vsekakor priporočamo, saj je logično, da bo kmalu po eni žarnici pregorela tudi druga. Menjava obeh žarnic naenkrat je smiselna tudi zato, ker le tako lahko zagotovimo enako svetilnost – tudi žarnice se po dolgi uporabi malce utrudijo.

2. PRVA POMOČ


Komplet za prvo pomoč mora biti higiensko vzdrževan, zahtevani sterilni materiali pa v nepoškodovani zaprti embalaži in z veljavnim rokom uporabe ter nazivom in ostalimi podatki v slovenskem jeziku.

Kaj vsebuje prva pomoč?

  • Prvi povoj (prvi povoj je sterilen, sestavlja ga ena blazinica gaza, ki je pritrjena na povoj, katerega se zvije v dve glavi. Z njim obvezujemo rane, zlasti uporaben je tudi pri kompresijski obvezi pri hujših krvavitvah).
  • Sterilna gaza in sterilna kompresa (namenjeni sta za prekrivanje ran, s čimer rane zaščitimo pred tem, da bi vanje prišle bakterije iz okolja).
  • Povoj (namenjen je za obvezovanje uda ali dela telesa in ni sterilen. Preden uporabimo povoj je potrebno rano pokriti s sterilno gazo. Pri obvezovanju je potrebno paziti na to, da ne povežemo preohlapno ali pretesno).
  • Aluplast za opekline (gre za sterilno in s plastjo aluminija prevlečeno tkanino, ki je namenjena pokrivanju opeklin. Aluplast opekline hladi, pospešuje celjenje ran in se z rano ne zlepi).
  • Trikotna ruta (namenjena je hitremu obvezovanju katerega koli dela telesa. Ni sterilna, zato je rane potrebno predhodno pokriti s sterilno gazo. S trikotno ruto lahko pritrdimo poškodovano roko k telesu ali poškodovano nogo k zdravi).
  • Zaščitna folija za umetno dihanje (to folijo uporabimo, če izvajamo umetno dihanje z usti in želimo preprečiti stik s telesnimi tekočinami poškodovane osebe. To folijo je mogoče uporabiti le enkrat).
  • Rokavice ( namenjene so zaščiti poškodovanca in dobro preprečujejo stik reševalca s telesnimi tekočinami ali krvjo poškodovane osebe. Na ta način se preprečuje možnost okužb. Namenjene so za enkratno uporabo).
  • Škarje z zaobljeno konico (so zelo priročne, ko želimo rezati obvezilni material ali pa obleke s poškodovane osebe. Ker imajo škarje zaobljeno konico, je njihova uporaba varna. Te škarje v novih kompletih prve pomoči zamenjujejo britvico z držajem, ki so jo vsebovali stari kompleti prve pomoči).
  • Metalizirana folija (gre za dvostransko folijo, ki jo prekriva tanka plast aluminija. Ena stran folije je zlate, druga pa srebrne barve. Folija je namenjena za pokrivanje poškodovancev, da ohranjajo svojo telesno toploto. To folijo je mogoče uporabiti tudi kot zaščito pred vročino (srebrna stran obrnjena navzven). Če želimo metalizirano folijo uporabiti kot zaščito zoper mraz, mora biti navzven obrnjena zlata barva).
  • Obliži (namenjeni so zaščiti manjših ran. Lahko pa se obliž ali lepilni trak za na kožo uporabi tudi za to, da se pritrdi gazo ali povoj).
  • Navodila za izvajanje prve pomoči (v navodilih so opisani najnujnejši ukrepi prve pomoči. Zapisano je tudi zaporedje ukrepov po pomembnosti, ko skušamo pomagati poškodovanemu v prometni nesreči).

Proizvajalec prve pomoči Tosama s stabilnostnimi študijami dokazuje in zagotavlja uporabnost medicinskih pripomočkov pet let. Globa, če nimate prve pomoči ali če ji je pretekel rok uporabe, je pri nas 100 €. To je podobna globa kot tista za neuporabo varnostnega pasu (zaradi česar se večkrat letno tragično končajo prometne nesreče), za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, za povečanje hitrosti, ko vas prehiteva drugo vozilo ali za neupoštevanje varnostne razdalje.


Kam s kompleti prve pomoči s pretečenim rokom?

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, mnogi uporabniki pa ne vedo, kaj po tem obdobju z njimi narediti. Leta 2018 je tako vzklila ideja AMZS in zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani o zbiranju starih kompletov prve pomoči oziroma projektu ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči. Njegov namen je voznike ozavestiti, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati

Na pobudo pripadnikov Slovenske vojske na misiji v BiH tokrat AMZS v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti zbira z namenom izvajanje tečajev prve pomoči v desetih občinah severnega dela BiH. Tamkajšnje organizacije Rdečega križa se namreč pri izobraževanjih soočajo z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala.




3. LETNE PNEVMATIKE


Kako globok profil morajo imeti letne pnevmatike?

Globina profila pnevmatik vpliva na vodljivost vozila in zagotavlja oprijem s podlago – tudi pri letnih gumah. Tam bo profil vaše pnevmatike še kako pomemben, ko se vozne razmere poslabšajo in, na primer, prične deževati.

Nove pnevmatike imajo od 8 do 9 milimetrov (mm) globok profil. Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je najmanjša dovoljena globina pri letnih pnevmatikah 1,6 mm po celotnem obodu, pri zimskih 3 mm. S stališča varnosti pa je zelo priporočljivo, da zimske gume zamenjate, ko imajo še 4 mm profila, letne in celoletne gume pa, ko globina doseže 3 mm. Pri omenjenih globinah se namreč pnevmatike začenjajo še hitreje obrabljati, kot sicer.

Letne gume je treba zamenjati, če: 

  • je njihova tekalna plast obrabljena do indikatorja obrabe (ta je vdelan v kanalu pnevmatike), 
  • so neenakomerno obrabljene (denimo bolj obrabljene na robovih), 
  • so bile predrte in jih ni mogoče popraviti, 
  • so močno razpokane na boku, 
  • so kjer koli na površini vidne izbokline. 

Zakonsko določena minimalna dovoljena globina pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, priporočljivo pa je, da jih zamenjate, ko je globina profila 3 mm.

Poznate oznake na pnevmatikah?

Kam pospravim pnevmatike, ki jih ne uporabljam?

1. Prostor, v katerem boste skladiščili gume, naj bo temen, hladen in suh.

2. Gume očistite. Iz profilov odstranite manjše kamenje, blato in drugo nesnago.

3. Gume položno nalagajte eno na drugo. Nepravilno zlaganje povzroči deformacije. Enkrat na mesec zamenjajte vrstni red naloženih pnevmatik.

4. Gum ne odlagajte poleg ostrih predmetov. Izogibajte se tudi materialom, ki lahko povzročijo iskre ali električni naboj.

5. Gum ne odlagajte poleg morebitnih toplotnih virov, na primer vročih cevi ali električnih generatorjev.

6. Gum ne izpostavljajte sončni svetlobi. UV-žarki lahko skrajšajo dobo njene absolutne učinkovitosti. Najbolje jih je spraviti v posebne vreče.

7. Podlaga, na kateri bodo gume, naj bo čista, brez oljnih ali bencinskih madežev, ki so lahko topni in med dolgo zimo ali poletjem načnejo gumo. Razmislite o odlaganju gum na paleto.

8. Zabeležite si mesto na vozilu, kjer je bila guma nameščena. Menjava sprednjih z zadnjimi gumami vpliva na enakomernejšo obrabo.

9. Če so gume na platiščih, jih skladiščite napolnjene in v navpičnem položaju. Enkrat na mesec jih obrnite. Preverjajte zračni tlak.

10. Na gume ne odlagajte težjih predmetov, ki bodo v daljšem časovnem obdobju povzročili deformacijo.

11. Shranite jih v našem hotelu gum v Avtotehni Vis - varno, zanesljivo in brez skrbi za le 6,10 EUR/mesec za komplet.

4. ZIMSKE PNEVMATIKE


Kaj pravi zakon glede zimske opreme in pnevmatik?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem oziroma pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os.

Kakšna je globa, če pravil ne upoštevam?

  • 500 evrov + 5 kazenskih točk = vozilo zaradi nepopolne opreme ovira promet
  • 300 evrov = voznik ne upošteva prometne signalizacije, ki opozarja na zimske razmere (zapora ali omejitev prometa na določenem odseku)
  • 200 evrov = vozila ne očistite in je na njem sneg ali led, ki z vozila odpade in lahko povzroči nesrečo
  • 40 evrov = vozilo v zimskih razmerah ni opremljeno s predpisano opremo

Policist vas lahko izloči iz prometa, če nimate nameščene predpisane zimske opreme ali vozilo ni očiščeno! Ravno tako je potrebno vzdrževalcem omogočiti čiščenje vozišča.



Kakšen profil morajo imeti moje pnevmatike?

Nove zimske gume imajo navadno osem milimetrov, nekatere pa celo devet milimetrov globoke kanale. S prevoženimi kilometri se ti tanjšajo. V Sloveniji zakonsko določilo prepoveduje vožnjo z manj kot tremi milimetri globokim profilom, v nekaterih evropskih državah dovolijo vožnjo celo še z manj profila kot v Sloveniji. Toda preizkusi na snegu in tudi na mokri cesti kažejo, da se oprijem gum pod mejo štirih milimetrov začne drastično slabšati in da je globina treh milimetrov le še komaj varnostno zadovoljiva.

 

Kako izmerim profil pnevmatike?

Izmerite profil s kovancem za 2 evra.

Poudariti velja, da vozniki globine profila na zimskih gumah ne bi smeli preveriti le v sredini novembra, ko pade odločitev o nakupu nove avtomobilske obutve. Zimska sezona traja štiri ali pet mesecev. Če so zime mile in temperature visoke, je višja tudi obraba gum. Smiselno je torej pogosteje preveriti globino profila gum.

Najpreprostejši trik: vzemite kovanec za 2 evra in ga pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot štiri milimetre in menjava gum je takrat iz varnostnega vidika že skoraj obvezna.

Na menjavo gum sicer vpliva tudi njihova starost. Toda če so gume pravilno skladiščene, jih povprečni voznik že s prevoženimi kilometri obrabi preden so gume prestare za varno uporabo.




5. ELEKTRONSKA VINJETA


Kaj je e-vinjeta?


E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. Osnovne značilnosti e-vinjete se od klasične vinjete v obliki nalepke bistveno ne razlikujejo. To pomeni, da si tudi z nakupom e-vinjete zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete in torej ne gre za cestninjenje po prevoženi razdalji. Vozilo brez veljavne e-vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto.

E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. Če se registrska številka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske označbe in izbiro cestninskega razreda je odgovorna stranka.

Kako preveriti veljavnost svoje elektronske vinjete?

1.      Obisk strani https://evinjeta.dars.si/

2.      Klik na ''PRIJAVA V E-VINJETNI RAČUN''

3.      Če E-VINJETNEGA RAČUNA še nimate, ga je potrebno ustvariti s klikom na ''USTVARI SVOJ E-VINJETNI RAČUN'' .

Po vpisu potrebnih podatkov dobite na e-naslov potrditveno sporočilo, ki zahteva, da si ustvarite geslo.

Ko opravite vse potrebno, se lahko vpišete v svoj E-VINJETNI RAČUN.

4.      Na domači strani E-VINJETNEGA RAČUNA izberete vinjeto za vozilo (osebni avtomobil je LETNA 2A) in jo dodate v košarico.

V košarico lahko nesete katerokoli vinjeto, sistem naprej bo deloval enako.

5.      Sistem zahteva podatke o avtu, tudi REGISTRSKO OZNAKO.

6.      Po vnosu vseh podatkov ponovno kliknete ''DODAJ V KOŠARICO''.

7.      V tej točki sistem izpiše opozorilo, da ta registrska oznaka vinjeto ŽE IMA, izpiše se tudi njena VELJAVNOST.

8.      Ker v 5. točki lahko vpišete katerokoli registrsko, lahko v svojem profilu preverite veljavnost vinjete za katerokoli registrsko številko.



Bomo po novem plačevali cestnino po prevoženi razdalji?

V obdobju veljavnosti e-vinjete bomo lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.


Katere vrste e-vinjet so na voljo in kakšna je in njihova veljavnost?

Za plačilo cestnine za določen čas uporabe avtocest in hitrih cest so na voljo štiri različna obdobja, v katerih lahko ob nakupu e-vinjete neomejeno uporabljate vse cestninske ceste. Po izteku veljavnosti e-vinjete morate za nadaljevanje vožnje po avtocesti ali hitri cesti kupiti novo e-vinjeto za pravilen cestninski razred.

  • Letna e-vinjeta

    velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu.

    Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.



  • Polletna e-vinjeta

    velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev, če tega dne v šestem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).

    Primer: če za polletno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. oktobra 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost polletne e-vinjete izteče 30. novembra.



  • Mesečna e-vinjeta

    velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu, če tega dne v naslednjem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu.

    Primer: če za mesečno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. maja 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost mesečne e-vinjete izteče 30. junija.



  • Tedenska e-vinjeta

    velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete je vedno vključen v štetje (to pomeni, da tedenska e-vinjeta velja na dan začetka veljavnosti in še šest naslednjih dni) 

    Primer: če se za tedensko e-vinjeto ob nakupu odločite, da naj začne veljati v petek, 15. aprila 2022, boste lahko avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto uporabljali do četrtka, 21. aprila 2022, do polnoči.



Kakšne so cene e-vinjet?






Kako/kje kupiti e-vinjeto?



E-vinjeto lahko preprosto kupite v Avtotehni VIS, prek spletne trgovine DARS ali na prodajnih mestih DARS (v DarsGo servisih). Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred.

Veljavno e-vinjeto ustreznega cestninskega razreda mora imeti ob vstopu na cestninsko cesto vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. To pomeni, da mora biti e-vinjeta plačana preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto.



Ali lahko e-vinjeto kupim vnaprej?



Vse vrste e-vinjet je možno kupiti tudi vnaprej, torej z datumom začetka veljavnosti, ki ni enak dnevu nakupa. Začetek veljavnosti posamezne vinjete je možno določiti do 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Letno e-vinjeto bomo na primer lahko kupili (hkrati z nakupom bo treba izbrati tudi datum začetka njene veljavnosti) največ 30 dni pred začetkom njene veljavnosti.



Kako je z vračilom sorazmernega dela vrednosti vinjete?



Vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete je možno le za letne oziroma polletne e-vinjete (polletne veljajo za motorna kolesa). Če se vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana letna ali polletna elektronska vinjeta, odjavi iz evidence registriranih vozil pred potekom njene veljavnosti, lahko lastnik ali imetnik vozila zahteva od upravljavca cestninskih cest vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete za čas od dneva, ko je bilo vozilo odjavljeno iz evidence registriranih vozil, do dneva izteka njene veljavnosti.

Zahtevek za vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete je treba vložiti najkasneje v 30 dneh od dneva, ko je bilo vozilo odjavljen iz prometa. Vlogi morate obvezno priložiti račun e-vinjete, za katero zahtevate vračilo.

Če se lastništvo vozila skupaj z registrsko tablico vozila, na katero je vezana letna ali polletna elektronska vinjeta, prenese na novega lastnika ali imetnika vozila, prejšnji lastnik ali imetnik vozila ne more uveljavljati pravice do vračila sorazmernega dela vrednosti elektronske vinjete. Prav tako lastnik ali imetnik vozila ni upravičen do vračila sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete, če je elektronska vinjeta vezana na začasno preskusno registrsko tablico vozila.



Vse to in še več informacijo o e-vinjeti smo za vas zbrali na povezavi > TUKAJ <



VIRI:

Slike: 
STAO e-vinjeti | EVinjeta (dars.si)

Besedilo: E-VINJETA, 
O e-vinjeti | EVinjeta (dars.si)

6. IZPUŠNI SISTEM


Poznate znake težav z izpustnim sistemom?

  • Ropot je lahko znak preperelega izpušnega lonca ali izpušne cevi
  • Pokanje zadaj v avtu je lahko znak počenega izpušnega lonca
  • Pihanje in sikanje iz motorja je lahko znak težav z izpušnim kolektorjem
  • »Povešen auspuh« je lahko znak počenega nosilca izpušnega sistema
  • Neprijeten vonj po izpušnih plinih je lahko znak počene izpušne cevi
  • »Cukanje« vozila je lahko znak nepravilnega delovanja lambda sonde
  • Rožljanje je lahko znak težav s katalizatorjem
  • Vibriranje stopalke za plin in menjalnika je lahko znak puščanje dela izpušnega sistema

Svoje vozilo zapeljite v Avtotehno VIS na PREGLED 20 VITALNIH TOČK VOZILA ZA LE 19,99 € ter PRIHRANITE 20 € PRI REDNEM SERVISU.

Na omenjenem pregledu:

  • preverimo nivo tekočin (hladilna, zavorna, za pranje stekel...)
  • preverimo nivo servo in motornega olja
  • izpišemo stanje in kapaciteto akumulatorja in stanje jermena
  • pregledamo brisalce, žaromete, pnevmatike, tablice, hupo, gumbe, luči...
  • analiziramo podvozje (izpušna cev, zavore, amortizerje, hidravlike...)


7. ZIMSKA CESTNA PRAVILA PO EVROPI


Ali veste da, se zimska cestna pravila razlikujejo med Evropskimi državami?

Preden se odpravite na pot obvezno preverite Zakon o pravilih cestnega prometa za obiskano državo. V Evropskih državah so zakoni glede zimske opreme zelo različni. V nekaterih državah je zimska oprema določena datumsko, v drugih je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer. Bodite pozorni tudi za zahteve zimske opreme po regijah v določenih državah.

Svetujemo vam, da se ravnate po pravilu 4 x 4: uporaba štirih zimskih gum z vsaj štirimi milimetri profila, najmanj štiri mesece in za štiri zimske sezone.

VIR: AMZS, https://www.amzs.si/


8. KAZENSKE TOČKE


So vas pred kratkim ustavili policisti in ne veste koliko kazenskih točk imate?

Želite biti še bolj previdni, ko ste udeleženec na cesti?


Kako preverite svoje kazenske točke?


Voznik lahko poleg globe za prekršek dobi kazenske točke v višini od ene do 18 točk, odvisno od narave prekrška, ki ga je storil. Vpogled v število kazenskih točk je mogoč prek državnega portala eUprava.


Kako vstopim v portal?

Uporabnik za prijavo potrebuje digitalno potrdilo ali se prijavi s pomočjo smsPASS avtentikacije. Tisti, ki nimajo digitalnega spletnega potrdila, se lahko na primer prijavijo tudi z novo osebno izkaznico ter aplikacijo eOsebna, mobilni telefon mora imeti NFC. Ob prvi prijavi v sistem eUprave se je treba registrirati.


Po uspešni prijavi je v meniju na desni strani kategorija Prekrški in znotraj nje podkategorija Kazenske točke, kjer je podatek o tem, koliko kazenskih točk ima prijavljeni uporabnik.


Kdaj sem mi kazenske točke izbrišejo?


Kazenske točke se iz evidence izbrišejo po uradni dolžnosti, in sicer po preteku dveh let od pravnomočnosti odločbe, razen če voznik v tem času doseže število kazenskih točk, zaradi katerih mu preneha veljati vozniško dovoljenje.

Če voznik v dveh letih doseže ali preseže 18 kazenskih točk, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je imel dovoljenje, včasih pa le za posamezne kategorije. Za voznike začetnike je meja za prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja postavljena nižje, in sicer pri sedmih kazenskih točkah.


Za kakšne prekrške sploh dobim kazenske točke?

Kazenske točke lahko vozniki dobijo zaradi prehitre vožnje, vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, uporabe mobilnega telefona med vožnjo itd. 35. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da znaša globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo 250 evrov, poleg tega pa kršitelj prejme še tri kazenske točke. Enaka kazen je predvidena tudi za kajenje v avtu.

Kazenske točke lahko vozniki dobijo tudi zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji (tri točke), neizkazovanja prednosti pešcem na prehodu (pet točk) in nevarno prehitevanje (do devet točk).


Viri: Žurnal 24, Avtomobili.online, AMZS, Petrol, leto 2021

Kako vam lahko pomagamo?

Če potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem odgovorijo na vprašanja. Izberite področje, ki vas zanima - naj bo to nakup novega ali rabljenega vozila, poslovni najem vozila, testna vožnja, registracija, zavarovanje, naročilo na servis, popravilo ali nakup rezervnih delov ter dodatne opreme. Vse za vozilo na enem mestu.

Background image

''Spoštovani, pred kratkim sem v vašem Centru rabljenih vozil kupil avto. Rad bi pohvalil profesionalen odnos vaših prodajalcev z gospodom Klemenom Stanonikom na čelu, ki so celoten postopek izpeljali hitro in učinkovito in mi vzbudili vtis zaupanja v vašo hišo, glede na izkušnje, ki sem jih imel v preteklosti z drugimi avtohišami.''

Jure Bon

''Vse, resnično vse, je bilo izvedeno ob pravem času in kakor je bilo dogovorjeno, Iz moje strani, takšnega sodelovanja še ni bilo zaznati v drugih podjetjih in močno upam, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo še v bodoče.''

Andrej Verhovec

''Želim se pisno zahvaliti za prijazno pomoč pri registraciji mojega avtomobila, in sicer trem zaposlenim na Avtotehni VIS: Jaki Ferdinu, Petri Gebert in Mileni Gorše. Pohvalno in v veliko zadovoljstvo je poslovati z ljudmi, ki svoje delo opravljajo profesionalno in z obilico srčne kulture. Strokovno podkovan in kultiviran kader pa je gonilo vsakega uspešnega podjetja.''

Vesna Lotrič

''Rad bi izrazil zadovoljstvo ob nakupu rabljenega avtomobila in pohvalil osebje, ki je izredno fleksibilno in korektno, tako da smo rešili vse kar je bilo potrebno za prodajo. Tudi ob naknadno ugotovljeni težavi so reklamacijo sprejeli hitro in brez zadržkov. Dobil sem zelo dober vtis o vašem podjetja in vaših zaposlenih.''

Jure Uršič