UPORABNE INFORMACIJE ZA VAŠE VOZILO

Poznate rok uporabe kompleta prve pomoči v vašem vozilu? Veste kako globok profil morajo imeti letne in zimske pnevmatike? Preverite in se izognite globi!

LETNE PNEVMATIKE


Kako globok profil morajo imeti letne pnevmatike?

Globina profila pnevmatik vpliva na vodljivost vozila in zagotavlja oprijem s podlago – tudi pri letnih gumah. Tam bo profil vaše pnevmatike še kako pomemben, ko se vozne razmere poslabšajo in, na primer, prične deževati.

Nove pnevmatike imajo od 8 do 9 milimetrov (mm) globok profil. Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je najmanjša dovoljena globina pri letnih pnevmatikah 1,6 mm po celotnem obodu, pri zimskih 3 mm. S stališča varnosti pa je zelo priporočljivo, da zimske gume zamenjate, ko imajo še 4 mm profila, letne in celoletne gume pa, ko globina doseže 3 mm. Pri omenjenih globinah se namreč pnevmatike začenjajo še hitreje obrabljati, kot sicer.

Letne gume je treba zamenjati, če: 

 • je njihova tekalna plast obrabljena do indikatorja obrabe (ta je vdelan v kanalu pnevmatike), 
 • so neenakomerno obrabljene (denimo bolj obrabljene na robovih), 
 • so bile predrte in jih ni mogoče popraviti, 
 • so močno razpokane na boku, 
 • so kjer koli na površini vidne izbokline. 

Zakonsko določena minimalna dovoljena globina pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, priporočljivo pa je, da jih zamenjate, ko je globina profila 3 mm.

Poznate oznake na pnevmatikah?

ZIMSKE PNEVMATIKE

Kaj pravi zakon glede zimske opreme in pnevmatik?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem oziroma pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os.

Kakšna je globa, če pravil ne upoštevam?

 • 500 evrov + 5 kazenskih točk = vozilo zaradi nepopolne opreme ovira promet
 • 300 evrov = voznik ne upošteva prometne signalizacije, ki opozarja na zimske razmere (zapora ali omejitev prometa na določenem odseku)
 • 200 evrov = vozila ne očistite in je na njem sneg ali led, ki z vozila odpade in lahko povzroči nesrečo
 • 40 evrov = vozilo v zimskih razmerah ni opremljeno s predpisano opremo

Policist vas lahko izloči iz prometa, če nimate nameščene predpisane zimske opreme ali vozilo ni očiščeno! Ravno tako je potrebno vzdrževalcem omogočiti čiščenje vozišča.


Kakšen profil morajo imeti moje pnevmatike?

Nove zimske gume imajo navadno osem milimetrov, nekatere pa celo devet milimetrov globoke kanale. S prevoženimi kilometri se ti tanjšajo. V Sloveniji zakonsko določilo prepoveduje vožnjo z manj kot tremi milimetri globokim profilom, v nekaterih evropskih državah dovolijo vožnjo celo še z manj profila kot v Sloveniji. Toda preizkusi na snegu in tudi na mokri cesti kažejo, da se oprijem gum pod mejo štirih milimetrov začne drastično slabšati in da je globina treh milimetrov le še komaj varnostno zadovoljiva.

 

Kako izmerim profil pnevmatike?

Izmerite profil s kovancem za 2 evra.

Poudariti velja, da vozniki globine profila na zimskih gumah ne bi smeli preveriti le v sredini novembra, ko pade odločitev o nakupu nove avtomobilske obutve. Zimska sezona traja štiri ali pet mesecev. Če so zime mile in temperature visoke, je višja tudi obraba gum. Smiselno je torej pogosteje preveriti globino profila gum.

Najpreprostejši trik: vzemite kovanec za 2 evra in ga pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot štiri milimetre in menjava gum je takrat iz varnostnega vidika že skoraj obvezna.

Na menjavo gum sicer vpliva tudi njihova starost. Toda če so gume pravilno skladiščene, jih povprečni voznik že s prevoženimi kilometri obrabi preden so gume prestare za varno uporabo.


Kam pospravim pnevmatike, ki jih ne uporabljam?

1. Prostor, v katerem boste skladiščili gume, naj bo temen, hladen in suh.

2. Gume očistite. Iz profilov odstranite manjše kamenje, blato in drugo nesnago.

3. Gume položno nalagajte eno na drugo. Nepravilno zlaganje povzroči deformacije. Enkrat na mesec zamenjajte vrstni red naloženih pnevmatik.

4. Gum ne odlagajte poleg ostrih predmetov. Izogibajte se tudi materialom, ki lahko povzročijo iskre ali električni naboj.

5. Gum ne odlagajte poleg morebitnih toplotnih virov, na primer vročih cevi ali električnih generatorjev.

6. Gum ne izpostavljajte sončni svetlobi. UV-žarki lahko skrajšajo dobo njene absolutne učinkovitosti. Najbolje jih je spraviti v posebne vreče.

7. Podlaga, na kateri bodo gume, naj bo čista, brez oljnih ali bencinskih madežev, ki so lahko topni in med dolgo zimo ali poletjem načnejo gumo. Razmislite o odlaganju gum na paleto.

8. Zabeležite si mesto na vozilu, kjer je bila guma nameščena. Menjava sprednjih z zadnjimi gumami vpliva na enakomernejšo obrabo.

9. Če so gume na platiščih, jih skladiščite napolnjene in v navpičnem položaju. Enkrat na mesec jih obrnite. Preverjajte zračni tlak.

10. Na gume ne odlagajte težjih predmetov, ki bodo v daljšem časovnem obdobju povzročili deformacijo.

11. Shranite jih v našem hotelu gum v Avtotehni Vis - varno, zanesljivo in brez skrbi za le 6,10 EUR/mesec za komplet.

AVTOMOBILSKE ŽARNICE

Veste, da klasične halogenske avtomobilske žarnice spadajo med največkrat menjane avtomobilske nadomestne dele? V osnovi bi menjava žarnic moralo biti preprosto opravilo, saj je postopek menjave opisan tudi v navodilih za uporabo vsakega avtomobila. A vsaj pri nekaterih avtomobilih je takšen postopek precej zapleten, zahteva pa kar nekaj znanja. Pri marsikaterem avtomobilu namreč ohišje notranje strani žarometa ni dosegljivo in je treba prej iz avta odstraniti dele, ki zakrivajo notranjo stran žarometa. To pa je že postopek, ki zahteva veliko spretnosti in potrpežljivosti, uporabljati je treba tudi nekaj orodja, ki ga običajno ne vozimo s seboj v avtu. Če vas takšni mehanski podvigi veselijo, vam menjave žarnice nihče ne brani, a za marsikoga je to preveč. Takšnim ostane le eno – zapeljite so do najbližje poslovne enote Avtotehne VIS in delo prepustite mehanikom.

Bodite pozorni na vaše žarnice, saj je vožnja z neprižganimi lučmi v dnevnem času kaznovana s 40 evri, vožnja brez luči v predoru ali ponoči: 120 evri.

Če pregori ena žarnica, naj zamenjam tudi drugo?

Pri avtomobilih oba žarometa svetita enako dolgo, torej bi morale tudi žarnice v obeh žarometih imeti približno enako dobo trajanja. Kljub temu običajno pregori le ena žarnica. To vsekakor priporočamo, saj je logično, da bo kmalu po eni žarnici pregorela tudi druga. Menjava obeh žarnic naenkrat je smiselna tudi zato, ker le tako lahko zagotovimo enako svetilnost – tudi žarnice se po dolgi uporabi malce utrudijo.

ELEKTRONSKA VINJETA

Kako preveriti veljavnost e-vinjete?

Kakšna je cena e-vinjete za vaše vozilo?

Je možno e-vinjeto kupiti vnaprej?

Vse to in še več informacijo o e-vinjeti smo za vas zbrali na povezavi > TUKAJ <

PRVA POMOČ

Komplet za prvo pomoč mora biti higiensko vzdrževan, zahtevani sterilni materiali pa v nepoškodovani zaprti embalaži in z veljavnim rokom uporabe ter nazivom in ostalimi podatki v slovenskem jeziku.

Kaj vsebuje prva pomoč?

 • Prvi povoj (prvi povoj je sterilen, sestavlja ga ena blazinica gaza, ki je pritrjena na povoj, katerega se zvije v dve glavi. Z njim obvezujemo rane, zlasti uporaben je tudi pri kompresijski obvezi pri hujših krvavitvah).
 • Sterilna gaza in sterilna kompresa (namenjeni sta za prekrivanje ran, s čimer rane zaščitimo pred tem, da bi vanje prišle bakterije iz okolja).
 • Povoj (namenjen je za obvezovanje uda ali dela telesa in ni sterilen. Preden uporabimo povoj je potrebno rano pokriti s sterilno gazo. Pri obvezovanju je potrebno paziti na to, da ne povežemo preohlapno ali pretesno).
 • Aluplast za opekline (gre za sterilno in s plastjo aluminija prevlečeno tkanino, ki je namenjena pokrivanju opeklin. Aluplast opekline hladi, pospešuje celjenje ran in se z rano ne zlepi).
 • Trikotna ruta (namenjena je hitremu obvezovanju katerega koli dela telesa. Ni sterilna, zato je rane potrebno predhodno pokriti s sterilno gazo. S trikotno ruto lahko pritrdimo poškodovano roko k telesu ali poškodovano nogo k zdravi).
 • Zaščitna folija za umetno dihanje (to folijo uporabimo, če izvajamo umetno dihanje z usti in želimo preprečiti stik s telesnimi tekočinami poškodovane osebe. To folijo je mogoče uporabiti le enkrat).
 • Rokavice ( namenjene so zaščiti poškodovanca in dobro preprečujejo stik reševalca s telesnimi tekočinami ali krvjo poškodovane osebe. Na ta način se preprečuje možnost okužb. Namenjene so za enkratno uporabo).
 • Škarje z zaobljeno konico (so zelo priročne, ko želimo rezati obvezilni material ali pa obleke s poškodovane osebe. Ker imajo škarje zaobljeno konico, je njihova uporaba varna. Te škarje v novih kompletih prve pomoči zamenjujejo britvico z držajem, ki so jo vsebovali stari kompleti prve pomoči).
 • Metalizirana folija (gre za dvostransko folijo, ki jo prekriva tanka plast aluminija. Ena stran folije je zlate, druga pa srebrne barve. Folija je namenjena za pokrivanje poškodovancev, da ohranjajo svojo telesno toploto. To folijo je mogoče uporabiti tudi kot zaščito pred vročino (srebrna stran obrnjena navzven). Če želimo metalizirano folijo uporabiti kot zaščito zoper mraz, mora biti navzven obrnjena zlata barva).
 • Obliži (namenjeni so zaščiti manjših ran. Lahko pa se obliž ali lepilni trak za na kožo uporabi tudi za to, da se pritrdi gazo ali povoj).
 • Navodila za izvajanje prve pomoči (v navodilih so opisani najnujnejši ukrepi prve pomoči. Zapisano je tudi zaporedje ukrepov po pomembnosti, ko skušamo pomagati poškodovanemu v prometni nesreči).

Proizvajalec prve pomoči Tosama s stabilnostnimi študijami dokazuje in zagotavlja uporabnost medicinskih pripomočkov pet let. Globa, če nimate prve pomoči ali če ji je pretekel rok uporabe, je pri nas 100 €. To je podobna globa kot tista za neuporabo varnostnega pasu (zaradi česar se večkrat letno tragično končajo prometne nesreče), za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, za povečanje hitrosti, ko vas prehiteva drugo vozilo ali za neupoštevanje varnostne razdalje.


Kam s kompleti prve pomoči s pretečenim rokom?

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, mnogi uporabniki pa ne vedo, kaj po tem obdobju z njimi narediti. Leta 2018 je tako vzklila ideja AMZS in zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani o zbiranju starih kompletov prve pomoči oziroma projektu ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči. Njegov namen je voznike ozavestiti, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati

Na pobudo pripadnikov Slovenske vojske na misiji v BiH tokrat AMZS v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti zbira z namenom izvajanje tečajev prve pomoči v desetih občinah severnega dela BiH. Tamkajšnje organizacije Rdečega križa se namreč pri izobraževanjih soočajo z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala.

IZPUŠNI SISTEM

Poznate znake težav z izpustnim sistemom?

 • Ropot je lahko znak preperelega izpušnega lonca ali izpušne cevi
 • Pokanje zadaj v avtu je lahko znak počenega izpušnega lonca
 • Pihanje in sikanje iz motorja je lahko znak težav z izpušnim kolektorjem
 • »Povešen auspuh« je lahko znak počenega nosilca izpušnega sistema
 • Neprijeten vonj po izpušnih plinih je lahko znak počene izpušne cevi
 • »Cukanje« vozila je lahko znak nepravilnega delovanja lambda sonde
 • Rožljanje je lahko znak težav s katalizatorjem
 • Vibriranje stopalke za plin in menjalnika je lahko znak puščanje dela izpušnega sistema

Svoje vozilo zapeljite v Avtotehno VIS na PREGLED 20 VITALNIH TOČK VOZILA ZA LE 19,99 € ter PRIHRANITE 20 € PRI REDNEM SERVISU.

Na omenjenem pregledu:

 • preverimo nivo tekočin (hladilna, zavorna, za pranje stekel...)
 • preverimo nivo servo in motornega olja
 • izpišemo stanje in kapaciteto akumulatorja in stanje jermena
 • pregledamo brisalce, žaromete, pnevmatike, tablice, hupo, gumbe, luči...
 • analiziramo podvozje (izpušna cev, zavore, amortizerje, hidravlike...)


ZIMSKA CESTNA PRAVILA PO EVROPI

Ali veste da, se zimska cestna pravila razlikujejo med Evropskimi državami?

Preden se odpravite na pot obvezno preverite Zakon o pravilih cestnega prometa za obiskano državo. V Evropskih državah so zakoni glede zimske opreme zelo različni. V nekaterih državah je zimska oprema določena datumsko, v drugih je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer. Bodite pozorni tudi za zahteve zimske opreme po regijah v določenih državah.

Svetujemo vam, da se ravnate po pravilu 4 x 4: uporaba štirih zimskih gum z vsaj štirimi milimetri profila, najmanj štiri mesece in za štiri zimske sezone.

VIR: AMZS, https://www.amzs.si/

Viri: Žurnal 24, Avtomobili.oniline, AMZS, Petrol, leto 2021

Kako vam lahko pomagamo?

Če potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem odgovorijo na vprašanja. Izberite področje, ki vas zanima - naj bo to nakup novega ali rabljenega vozila, poslovni najem vozila, testna vožnja, registracija, zavarovanje, naročilo na servis, popravilo ali nakup rezervnih delov ter dodatne opreme. Vse za vozilo na enem mestu.

Background image

''Spoštovani, pred kratkim sem v vašem Centru rabljenih vozil kupil avto. Rad bi pohvalil profesionalen odnos vaših prodajalcev z gospodom Klemenom Stanonikom na čelu, ki so celoten postopek izpeljali hitro in učinkovito in mi vzbudili vtis zaupanja v vašo hišo, glede na izkušnje, ki sem jih imel v preteklosti z drugimi avtohišami.''

Jure Bon

''Vse, resnično vse, je bilo izvedeno ob pravem času in kakor je bilo dogovorjeno, Iz moje strani, takšnega sodelovanja še ni bilo zaznati v drugih podjetjih in močno upam, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo še v bodoče.''

Andrej Verhovec

''Želim se pisno zahvaliti za prijazno pomoč pri registraciji mojega avtomobila, in sicer trem zaposlenim na Avtotehni VIS: Jaki Ferdinu, Petri Gebert in Mileni Gorše. Pohvalno in v veliko zadovoljstvo je poslovati z ljudmi, ki svoje delo opravljajo profesionalno in z obilico srčne kulture. Strokovno podkovan in kultiviran kader pa je gonilo vsakega uspešnega podjetja.''

Vesna Lotrič

''Rad bi izrazil zadovoljstvo ob nakupu rabljenega avtomobila in pohvalil osebje, ki je izredno fleksibilno in korektno, tako da smo rešili vse kar je bilo potrebno za prodajo. Tudi ob naknadno ugotovljeni težavi so reklamacijo sprejeli hitro in brez zadržkov. Dobil sem zelo dober vtis o vašem podjetja in vaših zaposlenih.''

Jure Uršič