Vse kar morate vedeti o E-VINJETI

Kaj je e-vinjeta?


E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov.

Osnovne značilnosti e-vinjete se od klasične vinjete v obliki nalepke bistveno ne razlikujejo. To pomeni, da si tudi z nakupom e-vinjete zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete in torej ne gre za cestninjenje po prevoženi razdalji. 

Vozilo brez veljavne e-vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto.

E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. 

Če se registrska številka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske označbe in izbiro cestninskega razreda je odgovorna stranka.


Kako preveriti veljavnost svoje elektronske vinjete?


1.      Obisk strani https://evinjeta.dars.si/

2.      Klik na ''PRIJAVA V E-VINJETNI RAČUN''

3.      Če E-vinjetnega računa še nimate, ga je potrebno ustvariti s klikom na ''USTVARI SVOJ E-VINJETNI RAČUN'' .


Po vpisu potrebnih podatkov dobite na e-naslov potrditveno sporočilo, ki zahteva, da si ustvarite geslo. Ko opravite vse potrebno, se lahko vpišete v svoj E-vinjetni račun.


4.      Na domači strani E-VINJETNEGA RAČUNA izberete vinjeto za vozilo (osebni avtomobil je LETNA 2A) in jo dodate v košarico.


V košarico lahko nesete katerokoli vinjeto, sistem naprej bo deloval enako.


5.      Sistem zahteva podatke o avtu, tudi REGISTRSKO OZNAKO.

6.      Po vnosu vseh podatkov ponovno kliknete ''DODAJ V KOŠARICO''.

7.      V tej točki sistem izpiše opozorilo, da ta registrska oznaka vinjeto ŽE IMA, izpiše se tudi njena VELJAVNOST.

8.      Ker v 5. točki lahko vpišete katerokoli registrsko, lahko v svojem profilu preverite veljavnost vinjete za katerokoli registrsko številko.


Bomo po novem plačevali cestnino po prevoženi razdalji?


V obdobju veljavnosti e-vinjete bomo lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.


Katere vrste e-vinjet so na voljo in kakšna je in njihova veljavnost?


Za plačilo cestnine za določen čas uporabe avtocest in hitrih cest so na voljo štiri različna obdobja, v katerih lahko ob nakupu e-vinjete neomejeno uporabljate vse cestninske ceste.

Po izteku veljavnosti e-vinjete morate za nadaljevanje vožnje po avtocesti ali hitri cesti kupiti novo e-vinjeto za pravilen cestninski razred:

 • Letna e-vinjeta
  velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu.

Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.

 • Polletna e-vinjeta
  velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev, če tega dne v šestem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).

Primer: če za polletno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. oktobra 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost polletne e-vinjete izteče 30. novembra.

 • Mesečna e-vinjeta
  velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu, če tega dne v naslednjem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu.

Primer: če za mesečno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. maja 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost mesečne e-vinjete izteče 30. junija.

 • Tedenska e-vinjeta
  velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete je vedno vključen v štetje (to pomeni, da tedenska e-vinjeta velja na dan začetka veljavnosti in še šest naslednjih dni) 

Primer: če se za tedensko e-vinjeto ob nakupu odločite, da naj začne veljati v petek, 15. aprila 2022, boste lahko avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto uporabljali do četrtka, 21. aprila 2022, do polnoči.


Kakšne so cene e-vinjet?Kako/kje kupiti e-vinjeto?


E-vinjeto lahko preprosto kupite v Avtotehni VIS, prek spletne trgovine DARS ali na prodajnih mestih DARS (v DarsGo servisih).

Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred.

Veljavno e-vinjeto ustreznega cestninskega razreda mora imeti ob vstopu na cestninsko cesto vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. 

To pomeni, da mora biti e-vinjeta plačana preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto.


Ali lahko e-vinjeto kupim vnaprej?


Vse vrste e-vinjet je možno kupiti tudi vnaprej, torej z datumom začetka veljavnosti, ki ni enak dnevu nakupa.

Začetek veljavnosti posamezne vinjete je možno določiti do 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Letno e-vinjeto bomo na primer lahko kupili (hkrati z nakupom bo treba izbrati tudi datum začetka njene veljavnosti) največ 30 dni pred začetkom njene veljavnosti.


Kako je z vračilom sorazmernega dela vrednosti vinjete?


Vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete je možno le za letne oziroma polletne e-vinjete (polletne veljajo za motorna kolesa).

Če se vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana letna ali polletna elektronska vinjeta, odjavi iz evidence registriranih vozil pred potekom njene veljavnosti, lahko lastnik ali imetnik vozila zahteva od upravljavca cestninskih cest vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete za čas od dneva, ko je bilo vozilo odjavljeno iz evidence registriranih vozil, do dneva izteka njene veljavnosti.

Zahtevek za vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete je treba vložiti najkasneje v 30 dneh od dneva, ko je bilo vozilo odjavljen iz prometa. Vlogi morate obvezno priložiti račun e-vinjete, za katero zahtevate vračilo.

Če se lastništvo vozila skupaj z registrsko tablico vozila, na katero je vezana letna ali polletna elektronska vinjeta, prenese na novega lastnika ali imetnika vozila, prejšnji lastnik ali imetnik vozila ne more uveljavljati pravice do vračila sorazmernega dela vrednosti elektronske vinjete. Prav tako lastnik ali imetnik vozila ni upravičen do vračila sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete, če je elektronska vinjeta vezana na začasno preskusno registrsko tablico vozila.

Kako vam lahko pomagamo?

Če potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem odgovorijo na vprašanja. Izberite področje, ki vas zanima - naj bo to nakup novega ali rabljenega vozila, poslovni najem vozila, testna vožnja, registracija, zavarovanje, naročilo na servis, popravilo ali nakup rezervnih delov ter dodatne opreme. Vse za vozilo na enem mestu.

Background image

''Spoštovani, pred kratkim sem v vašem Centru rabljenih vozil kupil avto. Rad bi pohvalil profesionalen odnos vaših prodajalcev z gospodom Klemenom Stanonikom na čelu, ki so celoten postopek izpeljali hitro in učinkovito in mi vzbudili vtis zaupanja v vašo hišo, glede na izkušnje, ki sem jih imel v preteklosti z drugimi avtohišami.''

Jure Bon

''Vse, resnično vse, je bilo izvedeno ob pravem času in kakor je bilo dogovorjeno, Iz moje strani, takšnega sodelovanja še ni bilo zaznati v drugih podjetjih in močno upam, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo še v bodoče.''

Andrej Verhovec

''Želim se pisno zahvaliti za prijazno pomoč pri registraciji mojega avtomobila, in sicer trem zaposlenim na Avtotehni VIS: Jaki Ferdinu, Petri Gebert in Mileni Gorše. Pohvalno in v veliko zadovoljstvo je poslovati z ljudmi, ki svoje delo opravljajo profesionalno in z obilico srčne kulture. Strokovno podkovan in kultiviran kader pa je gonilo vsakega uspešnega podjetja.''

Vesna Lotrič

''Rad bi izrazil zadovoljstvo ob nakupu rabljenega avtomobila in pohvalil osebje, ki je izredno fleksibilno in korektno, tako da smo rešili vse kar je bilo potrebno za prodajo. Tudi ob naknadno ugotovljeni težavi so reklamacijo sprejeli hitro in brez zadržkov. Dobil sem zelo dober vtis o vašem podjetja in vaših zaposlenih.''

Jure Uršič