Ste vedeli, da je lak na vašem vozilu najbolj na udaru v zimskem času?

Preberite si 5 nasvetov naših strokovnjakov kaj lahko storite sami za zaščito!


Poškodbe avtomobilskega laka na ljudi vplivajo različno. Nekatere ljubitelje avtomobilov vsaka malenkost na laku prizadene bolj, kot bi jih bolela rana na njihovi lastni koži. Drugim pa za praske enostavno ni mar. Če ne prej, imajo poškodbe neljube posledice ob prodaji in takrat ga ni junaka, ki bi mu bilo vseeno za izgubljen denar. Ker je zima do avtomobilskega laka še posebej neizprosna, smo pripravili pet ključnih nasvetov, s katerimi boste 'obleko' svojega vozila kar se da dobro zaščitili pred soljo, peskom in drugo umazanijo.


1. PREVIDNO PRI ČIŠČENJU SNEGA

Jutranje čiščenje snega v megli, mrazu in temi je eno od najbolj neprijetnih opravil. Kljub zaspanosti in drgetanju pa morate biti pri tem vseeno pazljivi, saj lahko z uporabo napačnih pripomočkov lak močno poškodujete. Strgalo za led naj bo namenjeno izključno čiščenju stekel in z njim nikakor ne drgnite po ostalih delih vozila. Za odstranjevanje snega pa uporabite mehko metlico. Bolje, da kakšna snežinka ostane, kot da zaradi nje napravite prasko.


2. REDNO VISOKOTLAČNO ČIŠČENJE

Tja do marca avtomobil ne bo nikoli čist več kot dva dni zapored. S tem se je treba čim hitreje sprijazniti. To pa vseeno ne pomeni, da ga ni potrebno redno čistiti. Umazanija in sol se avtomobila dobro oprijemata in počasi povzročata nevidne poškodbe, ki kasneje lahko postanejo velike. Najbolje se je tega lotiti z visokotlačnim čistilnikom, s katerim boste umazanijo odstranili tudi iz težje dosegljivih kotičkov.


3. SPERITE DELCE NA MASKI IN POKROVU

Sprednji del vozila je med vožnjo najbolj izpostavljen in zaradi tega prejme tudi največ poškodb. Ob vsakem pranju zato dobro sperite vse delce z maske in pokrova motorja, ob tem pa pazite, da se z visokotlačnim čistilnikom ne približate preveč, saj lahko povzročite poškodbo laka. Pozorni bodite tudi na karoserijske spoje, saj tam najprej začne nastajati rja. Če ne perete dovolj pogosto, lahko lak poči, kar je težko popraviti, razpoke pa se rade širijo.

 

4. PRI BRISANJU BODITE POZORNI NA ŠPRANJE

Pranje pri temperaturah pod lediščem je lahko zelo problematično, pa ne samo zaradi mrzlih prstov in svečk pod nosom. Zaradi možnosti zamrznitve vode je zato najpomembneje, da skrbno zbrišete izpostavljene dele karoserije. Enako velja za notranjo stran motornega pokrova, kjer največ pozornosti zahteva zgornji del, saj se tam večkrat nahaja filter klimatske naprave. Ta brez dovoda zraka zaradi ledu ne bo pravilno delovala.

 

5. TEMELJITO SPOMLADANSKO ČIŠČENJE

Ko se vreme končno obrne in se začne toplejši spomladanski čas, boste prav gotovo zamenjali svojo garderobo. Enako privoščite tudi svojemu avtomobilu in ga osvežite s temeljitim čiščenjem. Lahko poskusite z uporabite posebne mehke gline, ki nečistoče najlepše odstrani, potem pa karoserijo še povoskajte. S tem bo lak dobil lep sijaj, preprečili pa boste, da bi zimski ostanki sčasoma povzročili škodo. V kolikor pa je vaš jekleni konjiček že načela korozija, so vam na voljo naši vrhunski strokovnjaki. Vabljeni, da se oglasite na našem servisu, kjer nudimo avtoličarske storitve za vsa vozila.

Na avtoličarske storitve se lahko prijavite TUKAJ.

Kako vam lahko pomagamo?

Če potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem priskočijo na pomoč. Izberite področje, ki vas zanima - naj bo to nakup novega ali rabljenega vozila, testna vožnja, registracija, zavarovanje, naročilo na servis, popravilo ali nakup rezervnih delov ter dodatne opreme.

Še bi lahko naštevali, ker je področij, kjer vam lahko nudimo pomoč zares veliko. Ponudimo pa tudi brezplačen nasvet.

PE Ljubljana ›
Naslov
Celovška cesta 228, 1000 Ljubljana (Googlemaps ›)
Telefon
080 88 82
PE Kranj ›
Naslov
Cesta Staneta Žagarja 53a, 4000 Kranj (Googlemaps ›)
Telefon
04 281 71 70
Background image

''Spoštovani, pred kratkim sem v vašem Centru rabljenih vozil kupil avto. Rad bi pohvalil profesionalen odnos vaših prodajalcev z gospodom Klemenom Stanonikom na čelu, ki so celoten postopek izpeljali hitro in učinkovito in mi vzbudili vtis zaupanja v vašo hišo, glede na izkušnje, ki sem jih imel v preteklosti z drugimi avtohišami.''

Jure Bon

''Vse, resnično vse, je bilo izvedeno ob pravem času in kakor je bilo dogovorjeno, Iz moje strani, takšnega sodelovanja še ni bilo zaznati v drugih podjetjih in močno upam, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo še v bodoče.''

Andrej Verhovec

''Želim se pisno zahvaliti za prijazno pomoč pri registraciji mojega avtomobila, in sicer trem zaposlenim na Avtotehni VIS: Jaki Ferdinu, Petri Gebert in Mileni Gorše. Pohvalno in v veliko zadovoljstvo je poslovati z ljudmi, ki svoje delo opravljajo profesionalno in z obilico srčne kulture. Strokovno podkovan in kultiviran kader pa je gonilo vsakega uspešnega podjetja.''

Vesna Lotrič

''Rad bi izrazil zadovoljstvo ob nakupu rabljenega avtomobila in pohvalil osebje, ki je izredno fleksibilno in korektno, tako da smo rešili vse kar je bilo potrebno za prodajo. Tudi ob naknadno ugotovljeni težavi so reklamacijo sprejeli hitro in brez zadržkov. Dobil sem zelo dober vtis o vašem podjetja in vaših zaposlenih.''

Jure Uršič