6 nasvetov za varno zimsko vožnjo

1. UMIRITE HITROST

Zasneženo vozišče, led na cesti ali pa katerakoli druga možnost za slab oprijem, so razlogi, da obvezno primerno zmanjšate hitrosti vožnje. Še posebej pozorni morate biti na avtocestah, kjer je širina in ravnost ceste lahko varljiva. Ob naglem zaviranju ali spremembi smeri je avtomobil zaradi visoke hitrosti lahko povsem neobvladljiv. Posebej pozorni morate biti tudi na kup razmočenega snega, ki se ob nizkih temperaturah kaj hitro spremeni v led in postane nevaren pri vsaki hitrosti.


2. POVEČAJTE VARNOSTNO RAZDALJO

Zavorna pot je pri uporabi zimskih pnevmatik občutno daljša, na snežni podlagi pa je lahko naravnost katastrofalna. Vaš avtomobil se bo na zasneženi podlagi zaustavil tudi do desetkrat kasneje kot običajno. Držite torej večjo razdaljo kot sicer!


3. PAZITE SE LEDENIH PLOSKEV

Led se lahko pod snegom skriva dobesedno kjerkoli in ko smo enkrat na njem, je nadzor nad vozilom marsikdaj le še pobožna želja. Tipična past na cestah v mestu je napeljava toplovoda pod cestiščem, ki sneg stopi, mraz pa zgornjo plast spremeni v led. Prav tako se na spolzki podlagi mimogrede znajdemo na avtocesti, kjer tovorna vozila sneg tako steptajo, da postane trd in spolzek kot led. Zato se utrjenim snežnim kolesnicam poskusite izogniti.

 

4. PREDNOST DAJTE KULTURI

Pri vožnji v zimskih razmerah je vedno dobro poskušati delovati kar se da nesebično. Na poti na smučišče naj ima prednost tisti, ki vozi po klancu navzgor, saj je ob ustavljanju speljevanje navzgor neprimerno težje kot navzdol. Prav je, da se enako razumevanje pokaže voznikom avtobusov in drugih neokretnih vozil.

 

5. ŠTIRIKOLESNI POGON PRI ZAVIRANJU NI V POMOČ

Niti malo dvoma ni, da je pozimi vožnja s štirikolesno gnanim avtomobilom precej bolj prijetna in varnejša. Pogosta zmota pa je, da pogon na vsa štiri kolesa v vseh pogledih prekaša avtomobil z dvokolesnim pogonom. Upoštevati je treba, da avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa v snegu lahko pelje veliko bolj suvereno in z večjo hitrostjo, medtem ko pri zaviranju med njima ni prav nobene razlike.


6. UMIRJENO IN BREZ HITRIH GIBOV

V primeru zdrsa na zasneženem cestišču se lahko stvari hitro zapletejo. Ko začutite, da pod kolesi ni več dobrega oprijema in avtomobil začne uhajati, najprej pritisnite stopalko sklopke. S tem boste preprečili, da bi z motorjem vozilo zavirali ali pospešili, obenem pa moramo z volanom kar se da nežno popravljati smer vožnje. Predvsem pa si velja zapomniti, da naj bo pogled vedno usmerjen tja, kamor si želite priti in ne v smeri nevarnosti. Na ta način boste vozilo samodejno poskušali usmeriti na pravo pot in situacijo morda tudi rešili.


Ste zamudili pregled servisa vašega avtomobila? Zaupajte vašega jeklenega konjička našim vrhunskim strokovnjakom!

Na servis se lahko prijavite TUKAJ.

Kako vam lahko pomagamo?

Če potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem priskočijo na pomoč. Izberite področje, ki vas zanima - naj bo to nakup novega ali rabljenega vozila, testna vožnja, registracija, zavarovanje, naročilo na servis, popravilo ali nakup rezervnih delov ter dodatne opreme.

Še bi lahko naštevali, ker je področij, kjer vam lahko nudimo pomoč zares veliko. Ponudimo pa tudi brezplačen nasvet.

PE Ljubljana ›
Naslov
Celovška cesta 228, 1000 Ljubljana (Googlemaps ›)
Telefon
080 88 82
PE Kranj ›
Naslov
Cesta Staneta Žagarja 53a, 4000 Kranj (Googlemaps ›)
Telefon
04 281 71 70
Background image

''Spoštovani, pred kratkim sem v vašem Centru rabljenih vozil kupil avto. Rad bi pohvalil profesionalen odnos vaših prodajalcev z gospodom Klemenom Stanonikom na čelu, ki so celoten postopek izpeljali hitro in učinkovito in mi vzbudili vtis zaupanja v vašo hišo, glede na izkušnje, ki sem jih imel v preteklosti z drugimi avtohišami.''

Jure Bon

''Vse, resnično vse, je bilo izvedeno ob pravem času in kakor je bilo dogovorjeno, Iz moje strani, takšnega sodelovanja še ni bilo zaznati v drugih podjetjih in močno upam, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo še v bodoče.''

Andrej Verhovec

''Želim se pisno zahvaliti za prijazno pomoč pri registraciji mojega avtomobila, in sicer trem zaposlenim na Avtotehni VIS: Jaki Ferdinu, Petri Gebert in Mileni Gorše. Pohvalno in v veliko zadovoljstvo je poslovati z ljudmi, ki svoje delo opravljajo profesionalno in z obilico srčne kulture. Strokovno podkovan in kultiviran kader pa je gonilo vsakega uspešnega podjetja.''

Vesna Lotrič

''Rad bi izrazil zadovoljstvo ob nakupu rabljenega avtomobila in pohvalil osebje, ki je izredno fleksibilno in korektno, tako da smo rešili vse kar je bilo potrebno za prodajo. Tudi ob naknadno ugotovljeni težavi so reklamacijo sprejeli hitro in brez zadržkov. Dobil sem zelo dober vtis o vašem podjetja in vaših zaposlenih.''

Jure Uršič