PE Ljubljana  |  PE Kranj  |  PE Škofja Loka  |  PE Istra Avto, Koper

POKLIČITE NAS!                            
080 88 82


(brezplačna tel.številka)

info@avtotehna-vis.si

Aktualno

Domov  >  Aktualno  > Resnica o nadomestnih vozilih

Resnica o nadomestnih vozilih: preverite ali poznate predpise!

 Vir: revija AMZS, www.amzs.si/motorevija

https://www.amzs.si/motorevija/v-zarometu/predpisi/2016-07-06-nadomestni-avto-obljube-so-varljive
Avtomobil je za veliko večino nepogrešljiv vsak dan, saj z njim lažje opravljamo vse obveznosti in se mu tudi težko odpovemo. A včasih se zgodi, da ostanemo brez avtomobila, ker se je pokvaril, ker smo morda z njim imeli prometno nesrečo in je poškodovan, ker je morda na servisu na rednem vzdrževanju… V takšnih primerih si lahko pomagamo z nadomestnim avtom – a pot do njega včasih ni tako enostavna kot si predstavljamo. Kje so pasti?


V načelu je pot do nadomestnega avta zelo enostavna, če imamo ustrezno avtomobilsko zavarovanje, ki vsebuje tudi zagotovitev nadomestnega avtomobila. Običajno je nadomestni avto vključen v kasko zavarovanje, ko ni pomembno, kdo je kriv za prometno nezgodo. Zavarovalnica v okviru kritja škode praviloma krije tudi najem nadomestnega avta za čas popravila. Pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti je položaj že bolj zapleten, saj je pomembno, kdo je povzročitelj škode. Če je krivda jasna, lahko oškodovanec pričakuje tudi nadomestni avto – a to ni odvisno od njega, temveč od zavarovalnih pogojev zavarovalnice, pri kateri ima zavarovanje sklenjeno povzročitelj nesreče. Povzročitelju nesreče praviloma ne pripada pravica do nadomestnega avta. Če krivda ni povsem jasna, je seveda nejasno tudi, kako je z nadomestnim avtom.Nadomestni avto za koliko časa?


Tako kot v številnih drugih primerih se tudi pri zagotavljanju nadomestnega avta podrobnosti skrivajo v tako imenovanem drobnem tisku oziroma v natančno opredeljenih splošnih pogojih za zavarovanje. Tako ena izmed večjih slovenskih zavarovalnic v pogojih za zavarovanje avtomobilskega kaska pri določbah o nadomestnem vozilu pravi: zavarovanje krije stroške najema osebnega avtomobila za čas potrebnega popravila, ki ga določi zavarovalnica na podlagi tovarniških normativov. Za dan popravila se šteje osem delovnih ur, s tem da se delovne ure nad osmimi urami oziroma nad mnogokratnikom osmih štejejo za naslednji dan.


Pri tem je potrebno biti pozoren na kar nekaj stvari. Prva je, da upravičenec dobi nadomestni avto za čas popravila, ne pa tudi za čas, ko je čakal na popravilo. Praviloma poškodovanega avta ni mogoče takoj popraviti, ker ni prostora v delavnici, prav tako pa je treba prej dobiti nadomestne dele. Prav tako je treba urediti tudi vse formalnosti z zavarovalnico glede popravila, kar se tudi ne zgodi kar takoj, temveč traja vsaj en dan. Če so ob mehaničnih popravilih potrebna tudi kleparska in ličarska dela, to pomeni, da se popravilo zavleče, saj ni nujno, da so v kleparski in ličarski delavnici tako usklajeni, da opravijo vsa dela neposredno eno za drugim. Tako je povsem običajno, da popravilo manjše odrgnine, ki zahteva tudi kleparska in ličarska dela in je ovrednoteno na osem delovnih ur, traja vsaj štiri dni. Ker je popravilo ovrednoteno na osem ur, to pomeni, da upravičencu pripada nadomestni avto za en dan in ne za štiri ali celo šest, če se je popravilo zavleklo čez konec tedna.


Za dobro poznavanje vaših pravic vam priporočamo, da se z vašim zavarovalnim agentom posvetujete o splošnih pogojih za zavarovanje, da ne boste tudi ob sklenjenem kasko zavarovanju, ki obljublja nadomestno vozilo, neprijetno presenečni, za koliko časa vam zavarovalnica zagotavlja nadomestni avto. Kdor nujno rabi avto, si ga mora sposoditi in zanj tudi plačati, ne da bi najemnino dobil povrnjeno.


Mimogrede še to: če je avto povsem uničen ali ukraden, zavarovalnice nadomestni avto praviloma zagotovijo za največ deset dni.


Nadomestni avto tudi pri odškodnini iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti


Še bolj je zagotovitev nadomestnega avta zapletena pri uveljavljanju zavarovanja avtomobilske odgovornosti, torej obveznega avtomobilskega zavarovanja – tudi v primeru, da je krivda povsem jasna in jo povzročitelj nesreče tudi prizna. Zavarovalnice v teh primerih pogosto ne želijo plačati stroškov najema nadomestnega avta. Po določbah tovrstnih evropskih predpisov in tudi slovenske zakonodaje oškodovancem pripada nadomestni avto, o čemer obstoja tudi slovenska sodna praksa. Tako je Višje sodišče v Ljubljani že leta 2009 (akt VSL0057009) razsodilo, da je tožnik na podlagi sklenjene pogodbe o zavarovanju avtomobilske odgovornosti upravičen do povrnitve škode, ki jo je imel z najemom nadomestnega vozila. Sodišče je ugotovilo, da je škoda, ki tretji osebi nastane zaradi stroškov najema nadomestnega vozila zagotovo škoda zaradi uničenja in poškodovanja stvari. Enako stališče je zavzelo tudi Višje sodišče v Kopru v aktu 778/2006. To torej pomeni, da upravičencu tudi pri uveljavljanju povračila škode iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti pripada pravica do nadomestnega avtomobila.

Nadomestni avto za stranke Avtotehne VisTudi v Avtotehni Vis našim strankam omogočamo možnost koriščenja nadomestnega vozila . Za več informacij o možnostih in pogojih kontaktirajte naš najbližji servis: http://www.avtotehna-vis.si/servis-vozil.html


PDF dokument

HITRI KONTAKT


PE Ljubljana
Celovška cesta 228,
1000 Ljubljana (zemljevid)


Delovni čas prodajni salon
pon-pet: 8:00-18:00
sob: 9:00-13:00


prodaja in servis Opel:
01 58 18 510
servis Chevrolet:
01 58 18 510
prodaja in servis Peugeot:
01 58 18 560
prodaja in servis Citroën in DS:
01 58 18 650

center rabljenih vozil:
01 58 18 660
zavarovanje in registracija: 
01 58 18 590
info@avtotehna-vis.si

PE Kranj
C. Staneta Žagarja,
4000 Kranj (zemljevid)


Delovni čas prodajni salon
pon-pet: 8:00-18:00
sob: 9:00-13:00

servis Opel in Chevrolet:
04 281 71 81
prodaja Opel:
04 281 71 71
prodaja rabljenih vozil:
04 281 71 71
info.kr@avtotehna-vis.si

PE Škofja Loka
Grenc 37,  
4220 Škofja Loka (zemljevid)

Delovni čas prodajni salon
pon-pet: 8:00-18:00
sob: 9:00-13:00

servis Opel in Chevrolet:
04 502 40 13
prodaja Opel:
04 502 40 00
prodaja rabljenih vozil:
 
04 502 40 11

info.skl@avtotehna-vis.si

PE Istra Avto
Šmarska cesta 5a,  
6000 Koper (zemljevid)

Delovni čas prodajni salon
pon-pet: 8:00-18:00
sob: 9:00-13:00

servis Opel, Chevrolet in Citroën:
05 66 82 472
prodaja Opel:
05 66 82 444
prodaja rabljenih vozil:
05 66 82 433

info@istra-avto.si